Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Rijker door papieren schenking

Geplaatst op: 30-11-2019, 11:24:06

Als de levensavond nadert beginnen veel ouders te piekeren hoe zij zo veel mogelijk bezit kunnen doorschuiven. Normaal betalen kinderen voor een nalatenschap van meer dan €124.727 een tarief van 20% erfbelasting. Door een papieren schenking kan de belastingdruk flink gedrukt worden.

De meeste Nederlanders hebben vanwege een beperkt vermogen hier natuurlijk niets mee te maken, maar velen wel. Een op de tien 65-plus-huishoudens heeft zelfs een fortuin van meer dan €500.000, blijkt uit cijfers van het CBS. Voor minder rijke mensen bestaan trouwens ook gunstige methoden om geld belastingvrij door te geven (zie hieronder).

De papieren schenking heet officieel ’schuldigerkenning uit vrijgevigheid’. Bij deze fiscaal toegelaten belastingroute slinkt het vermogen van de ouders ten gunste van de kinderen. De ouders schenken bij leven ’op papier’ een bedrag aan het kind, stel €100.000.

Dat geld blijft bij de ouders staan: op de bank of verstopt in de waarde van hun huis. Pas als de ouders zijn overleden, komt het geld aan de kinderen toe. Over het geschonken bedrag moet het kind wel schenkbelasting betalen. „Meestal nemen de ouders dat voor hun rekening”, vertelt Hanneke Kroonenberg, hoofd van het Kenniscentrum van Van Lanschot. In het genoemde voorbeeld zijn de ouders dan €10.515 schenkbelasting verschuldigd aan de fiscus.

\"Als de levensavond nadert beginnen veel ouders te piekeren hoe zij zo veel mogelijk bezit kunnen doorschuiven\"

Een belangrijke voorwaarde is dat de ouders jaarlijks het voorgeschreven percentage van 6% rente over deze ’lening’ aan hun kinderen betalen. Dus €6000 in dit rekenvoorbeeld. Dat is belastingvrij. Ook die jaarlijkse rentestroom drukt dus de waarde van de nalatenschap waarover later erfbelasting betaald moet worden. Kroonenberg: „Sowieso mogen ouders hun kinderen jaarlijks €5428 onbelast schenken.” Doe je dat erbij, dan kun je dus jaarlijks al €11.482 aan vermogen onbelast overdragen aan een kind. Op het niet betalen van de rente staat een sanctie. Dan is de papieren schenking ongeldig.

De papieren schenking kan alleen per notariële akte. Het is eigenlijk alleen interessant bij bedragen lager dan €124.727. Tot die grens betaalt een kind 10% schenkbelasting, daarboven wordt het 20%. Dat is al het maximale tarief voor kinderen bij de erfbelasting, dus dan schiet je er niets mee op. „Maar je mag elk jaar schenken”, tekent Kroonenberg aan. „Er zijn vermogende ouders die op een bepaalde leeftijd komen en dan een aantal jaren hun kinderen €124.727 schuldig erkennen.” Bij deze wijze van overdragen kan in theorie de uiteindelijke erfbelasting worden gedrukt tot tegen de 10%.

Groot huis

Kroonenberg benadrukt dat de papieren schenking lang niet iedereen past. „Als bij ons een klant komt die aan zijn kinderen wil schenken, dan kijken we goed naar zijn eigen vermogenspositie. Kom je daardoor niet tekort voor je pensioen? Je moet ook voldoende liquiditeit hebben. Als je een groot huis hebt en geen geldstroom, hoe ga je dan die rente betalen? ”

„Voor een optimaal resultaat moet je ook rekening houden met de inkomstenbelasting”, zegt senior kandidaat-notaris Ernst Loendersloot. „Bij de ouders ontstaat namelijk een schuld en bij de kinderen bezit. Beide spelen een rol bij de berekening van de belasting die over Box 3-vermogen geheven wordt.”

Kroonenberg merkt op dat de vrijgevige ouder wel vermogen in Box 3 moet hebben om de lening van af te trekken. „Je schiet er niets mee op als je daar een negatief vermogen krijgt. Dan ga je als familie meer belasting betalen.” Daarnaast kan het hogere vermogen voor kinderen ongewenste gevolgen hebben voor de huurtoeslag of uitkeringen.

En wat als de ouders opeens in geldnood komen? Kroonenberg: „Het geld blijft bij hen. Ze mogen het technisch gesproken zelfs opmaken. Als het er niets meer is als ze dood gaan, hebben de kinderen pech. Je kan je ook indenken dat kinderen de rente teruggeven. Dan is sprake van een schenking van het kind aan de ouders.”

Addertje

Een addertje onder het gras is de beoogde herziening van de vermogensrendementsheffing in Box 3 per 2022. Loendersloot: „Simpel gezegd drukt de schuld het fictieve rendement over het Box 3-vermogen van de ouders dan met slechts 3,03%. Bij hun kind wordt echter het fictief rendement op de vordering tot 5,33% verhoogd. De ouders hebben dus bijna de helft minder aftrek dan de kinderen aan fictief inkomen krijgen.”

Beide experts tekenen aan dat de soep misschien niet zo heet wordt gegeten. Kroonenberg: „De herziening is aangekondigd in de vorm van een Kamerbrief. Het wetsvoorstel krijgen we pas komende zomer te zien en dan moet het nog door de Kamer.”

Andere schenkingsmethoden

Ouders die hun kinderen belastingvrij willen verwennen met geld, hebben nog veel meer mogelijkheden. Even afgezien van het envelopje met contanten.

Het kan ook het handig zijn om zo kapitaal binnen de familie te houden als ouders naar een verzorgingstehuis gaan. Door hun vermogen te verlagen kunnen zij voorkomen dat zij de maximale bijdrage van €2365 per maand moeten betalen, nadat ze al een heel leven geld hebben afgedragen aan de staatskas.

Om te beginnen mogen ouders een kind jaarlijks onbelast €5428 geven. Aan die vrijstelling hebben de meeste mensen waarschijnlijk genoeg. Bij een hoger bedrag is het kind 10% schenkbelasting verschuldigd (20% bij bedragen boven €124.727).

Bij de gewone schenking wordt het geld of een goed overgedragen. Verder mogen ouders een kind (18-40 jaar) eenmaal in zijn leven belastingvrij €26.040 schenken. Voor een dure studie is dat €54.246 belastingvrij. En dan is er nog de jubelton, het bedrag van €102.010 dat belastingvrij geschonken mag worden voor een eigen huis. Die schenking mag ook een ver familielid doen, zelfs een vreemde.

Tante

Verkrijgt men een schenking 180 dagen voor de dood van de schenker, dan ziet de fiscus het als een gewone erfenis. „Maar dat geldt niet voor de hoge vrijstellingen. Dat weten veel mensen niet”, zegt Hanneke Kroonenberg van Van Lanschot. „Stel: een rijke tante heeft een miljoen en ze heeft tien neefjes. Die kan ze op haar sterfbed nog belastingvrij elk een ton schenken voor een huis.”

Bron: bijdrage van 29 november 2019 van Pieter van Erven Dorens op www.dft.nl 

Ga terug naar de vorige pagina